Petua Alternatif Hilangkan Kelemumur Secara Semulajadi, Cepat & Kekal Jangan sampai bahu anda penuh dengan kelemumur yang jijik!

0
22

Cara Hilangkan Kelemumur Secara Semulajadi, Cepat & Kekal
Jangan sampai bahu anda penuh dengan kelemumur yang jijik!

Ilustrasi kelemumur – Forto: BeautyGlimpse.com

Walaupun ia biasa berlaku kepada ramai orang, tetapi tidak banyak yang tahu cara hilangkan kelemumur yang tidak bergantung kepada produk-produk yang mahal tetapi tidak jelas kesannya.

Punca Kelemumur
Kelemumur adalah kulit kepala yang mati dan kering terkupas. Ini biasa berlaku kepada ramai orang. Tetapi kelemumur untuk sesetengah orang membuatkan seseorang tidak yakin kerana terdapat sel-sel kulit mati seperti salji yang terus jatuh dan menyebabkan pakaian kotor.

Ada yang cuba mengatasi kelemumur dengan menggunakan produk syampu anti kelemumur khas. Bukan hilang, tetapi malahan menjadi lebih teruk, ada yang telah hilang tetapi kembali lagi.

Punca kelemumur berbeza-beza, dari kulit kepala kering hingga produk syampu yang tidak sesuai dengan keadaan kulit kepala. Maklumat lanjut punca kelemumur di bawah ini.

Jarang menggunakan syampu
Jarang menggunakan syampu atau mencuci rambut tentu akan menjadikan kulit kepala yang mati dan kering dan menyebabkan kelemumur.

Terlalu kerap menggunakan syampu
Terlalu kerap mencuci rambut akan membuat rambut tidak mempunyai masa untuk membuat menghasilkan minyak rambut semulajadi agar kulit kepala tidak kering dan berkelemumur.

Kulit kering
Ini adalah penyebab kelemumur yang paling biasa. Kulit kering bukan sahaja boleh berlaku pada kulit kepala saja, tetapi boleh berlaku pada kulit tangan dan kaki.

Produk syampu dan perapi yang tidak sesuai dengan kulit kepala
Memilih produk syampu dan perapi yang betul untuk kulit kepala juga termasuk dalam faktor penting untuk mencegah kulit kepala daripada kelemumur.

Jangkitan kulat Malassezia
Kulat Malassezia biasanya hidup di kulit kepala dan tiada kesan penting pada kulit kepala. Tetapi jika berlebihan, ini akan menyebabkan kulit kepala menjadi kelemumur.

Jika anda sudah cuba bermacam-macam syampu anti-kelemumur namun tidak juga merasakan hasilnya, tidak ada salahnya anda mencuba cara hilangkan kelemumur secara semulajadi.

Cara hilangkan kelemumur:

1. Lidah Buaya. Aloe vera diketahui mempunyai banyak manfaat dan sangat berguna. Kandungan dalam Aloe vera, antara lain; protein, lemak, karbohidrat, kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, dan C. Tidak hanya untuk menghitamkan rambut, membuat rambut berkilau, mencegah keguguran rambut, menguatkan akar rambut, lidah buaya juga sangat ampuh digunakan sebagai cara hilangkan kelemumur secara semulajadi.

Bagaimana membuang kelemumur degil menggunakan bahan ini:

Haluskan isi lidah buaya secukupnya. Sapukan secara rata pada permukaan kulit kepala
Urus perlahan-lahan agar meresap ke kulit kepala anda. Biarkan selama 30 minit. Bilas dengan air sehingga bersih

2. Daun Soursop. Salah satu kandungan yang bermanfaat bagi kesihatan dalam daun soursop adalah Acetogenin yang merupakan kumpulan sebatian aktif yang mempunyai aktiviti sitotoksik (membunuh racun) di dalam tubuh dengan cara menghalang transport ATP (adenosina trifosfat) atau tenaga yang diperlukan sel kanser untuk berkembang. Acetogenin memasuki dan melekat pada reseptor dinding sel dan merosakkan ATP di dinding mitokondria. Tetapi bukan hanya untuk kesihatan sahaja, daun Soursop bermanfaat kepada manusia, tetapi secara ajaib sangat beracun kepada serangga atau parasit. Itulah sebabnya daun soursop boleh digunakan untuk menghalang dan membasmi kutu dan kelemumur.

Cara menghilangkan kelemumur degil menggunakan bahan ini ialah:

Sediakan beberapa daun soursop. Tumbuk sehingga lancar. Tambah sedikit air. Gunakan sebagai masker pada rambut. Sapukan secara merata. Biarkan selama 30 minit. Bilas dengan air sehingga bersih

3. Limau nipis. Limau nipis mengandungi vitamin C. Tidak hanya vitamin C saja, limau nipis juga mengandungi vitamin B1, B2, B3, B5, karbohidrat, serat, lemak, protein, kalsium, asid folik, zat besi, fofsor, magnesium , kalium, zink, dan gula. Belum lagi juga asid sitrik yang membuatkannya rasa masam. Vitamin C dalam limau nipis akan menggalakkan pertumbuhan akar rambut. Anda boleh menggunakan limau nipis untuk menebal rambut anda atau mengatasi kebotakan. Selain menebalkan rambut, penggunaan limau nipis pada kulit kepala juga boleh digunakan untuk membasmi kelemumur.

Cara menghilangkan kelemumur dengan limai nipis, iaitu:

Perah jus limau nipis. Campurkan jus limau dengan air yang mencukupi. Sapukan pada rambut. Biarkan seketika untuk merendam kulit kepala. Bilas dengan air bersih

4. Lemon

Bukan hanya limau nipis, anda juga boleh menggunakan lemon sebagai cara menghilangkan kelemumur dan rambut gugur secara semulajadi. Cara yang sama seperti menggunakan limau nipis pada kulit kepala.

5. Minyak Hazelnut
Bukan sahaja digunakan sebagai minyak rambut, minyak hazelnut juga boleh digunakan sebagai cara hilangkan kelemumur secara semula jadi tanpa merosakkan rambut.

6. Minyak Zaitun
Bukan sahaja minyak hazelnut, minyak zaitun juga merupakan cara untuk menghapuskan kelemumur secara semula jadi, cepat, dan kekal.

Bagaimana:

Sapukan minyak zaitun pada kulit kepala secara merata. Urut ringan di kulit kepala supaya minyak zaitun meresap. Biarkan selama 30 minit. Bilas dengan air suam

7. Minyak Almond
Minyak seterusnya yang boleh digunakan sebagai cara untuk menghapuskan kelemumur secara semulajadi, cepat, dan kekal adalah minyak badam.

Bagaimana:

Sapukan minyak badam pada kulit kepala secara merata, Urut ringan pada kulit kepala untuk menghilangkan minyak badam, Biarkan selama 30 minit. Bilas dengan air suam

8. Cuka
Aneh bila denhar jika cuka boleh digunakan untuk menghilangkan kelemumur kerana cuka digunakan sebagai bahan makanan. Tenang sahaja, ini bukan satu penipuan. Anda boleh menggunakan cuka untuk menghapuskan kelemumur. Tetapi sudah tentu dengan berhati-hati, jangan gunakan terlalu banyak cuka.

Bagaimana untuk menghilangkan kelemumur menggunakan cuka:

Sediakan 1 sudu teh cuka, Sapukan secara rata pada kulit kepala, Biarkan beberapa saat
Bilas dengan air sehingga bersih, Untuk hasil maksimum, lakukan 2 kali seminggu

9. Baking soda
Perkara yang pelik tetapi adalah benar seterusnya adalah menggunakan baking soda untuk menghapuskan kelemumur secara semula jadi, cepat, dan kekal. Sama seperti cuka, jangan gunakan baking soda terlalu banyak dan terlalu kerap.

Bagaimana untuk menghilangkan kelemumur dengan cepat menggunakan bahan ini:

Sediakan 1/2 sudu teh baking soda, Larutkan air sehingga menebal, Sapukan secara rata pada kulit kepala, Biarkan beberapa saat, Bilas dengan air sehingga bersih

10. Bawang
Pernahkah anda menemui orang-orng tua yang memberikan tumbukan bawang merah yang disapukan kepada kepala bayi? Ini benar untuk rambut menjadi p4dat, tetapi bukan sahaja itu, anda boleh menggunakan bawang untuk menghapuskan kelemumur secara semula jadi.

Bagaimana untuk membuang kelemumur degil menggunakan bahan ini:

Sediakan bawang, Kupas kulit, kemudian bersihkan. Sapukan secara rata pada kulit kepala
Biarkan sebentar. Bilas dengan air bersih

11. Garam
Selain digunakan sebagai bahan di dapur. Garam juga boleh digunakan untuk menghilangkan kelemumur. Sifat scrub pada bahan ini dapat mengangkat kulit mati di kepala.

Cara hilangkan kelemumur dengan garam mudah:

Sediakan garam secukupnya. Gosok garam pada kulit kepala. Biarkan sebentar
Bilas kepala dengan air sehingga bersih. Semoga bermanfaat.

Sumber: merawatrambutkering.net