Kumpulan Peguam Menyeru AG Untuk Meletak Jawatan Kerana Menjatuhkan Hukuman Terhadap Guan Eng

0
3876

KOTA BARU: Kumpulan peguam menggesa peletakan jawatan Peguam Negara Tommy Thomas kerana menangguhkan tuduhan rasuah terhadap Menteri Kewangan Lim Guan Eng.

Ketua Eksekutif Profesional muda (CP), Faidhur Rahman Abdul Hadi dan Perikatan Wanita Antarabangsa untuk Institusi Keluarga dan Pendidikan Kualiti (WAFIQ) dan Ketua Biro Hak Asasi Manusia Fatihah Jamhari mengatakan mereka telah kehilangan keyakinan terhadap Thomas karena gagal menegakkan aturan undang-undang.

Trend menafikan dakwaan terhadap ahli politik Pakatan Harapan adalah satu penghinaan kepada undang-undang kita, di mana ia memberikan gambaran yang salah kepada masyarakat bahawa mereka yang berkuasa boleh memanipulasi undang-undang untuk manfaat mereka, “kata Fatiha.

Beliau berkata demikian sebagai tindak balas kepada keputusan mahkamah untuk membebaskan Lim daripada tuduhan rasuah.

Walaupun keputusan untuk menjatuhkan tuduhan itu adalah mengikut budi bicara AG, ia mesti digunakan secara bijak dan kritikal, supaya tidak menghina kecerdasan awam, kata Fatihah.

“Sekurang-kurangnya, tunjukkan penjelasan kenapa tuduhan itu jatuh. Terutama memandangkan ia telah menjadi trend yang tajam di mana kes-kes terhadap ahli-ahli politik Pakatan Harapan dijatuhkan.

“Sekiranya trend ini berterusan, ia hanya akan mengekalkan kesilapan yang paling penting yang kita cuba tentukan sebagai sebuah masyarakat,” kata Fatihah.

Kumpulan-kumpulan itu menyeru Majlis Peguam untuk mengadakan EGM untuk membincangkan trend yang mengganggu.

Faidhur berkata undang-undang, termasuk Perlembagaan, perlu dipinda untuk mencegah pendakwaan terpilih dan pembebasan kroni.

“Mereka yang dikaitkan dengan kerajaan Barisan Nasional sebelum ini, termasuk bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sedang didakwa, manakala yang dikaitkan dengan parti pemerintah yang memerintah tidak dapat bersikap bebas.

“Seluruh urusan menganggap kronisme paling buruk.

“Saya teringat pada malam ketika kerajaan Pakatan Harapan baru muncul menang dalam Pemilihan Umum baru-baru ini, pemimpinnya dan kini PM kita, Tun Dr Mahathir Mohamad, berjanji untuk mematuhi undang-undang.

“Tetapi sebaliknya, apa yang kita lihat sekarang berlaku oleh undang-undang, dan kekurangan akauntabiliti yang serius.

“Dan hakikat bahawa ia dibenarkan berlaku menjadikan penghinaan terhadap sistem keadilan kita,” kata Faidhur.

Faidhur juga mempersoalkan mengapa Thomas tidak mahu mengetuai pasukan pendakwaan terhadap Najib, seperti yang dijanjikan.

Thomas, dalam satu kenyataan pada 31 Ogos, berkata beliau telah mengundurkan diri sebagai pendakwa utama dalam kes jenayah terhadap bekas perdana menteri kerana dia tidak dapat menumpukan masa kepada kes itu. Dia melantik Datuk Sulaiman Abdullah untuk menggantikannya.

SUMBER : Thestar