Isu Khalwat : Mufti Terkejut, PU Syed Desak Mujahid Untuk Letak Jawatan

0
176

Berikutan kenyataan Datuk Mujahid Yusof Rawa kepada sebuah portal media tempatan bahawa tiada lagi ketukan pintu di tengah malam atau pintu dipecahkan oleh pegawai agama jika mendapat laporan khalwat atau aktiviti tidak bermoral, ianya telah mencetuskan pelbagai reaksi pihak yang tidak bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan itu.

Pendakwah, Pencetus Ummah (PU) Syed Bakri Syed Ishak atau lebih dikenali PU Syed, menerusi facebooknya mengajak seluruh rakyat untuk mendesak Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu bagi meletakkan jawatan kerana beliau tidak mampu menggalas tanggungjawab yang diberi dengan sebaiknya.

Jelasnya, jika tempat tersebut berlaku kemungkaran, sebagai pihak berkuasa agama, mereka wajib untuk mencegahnya walaupun di kawasan tertutup. Ini berdasarkan kenyataan Mujahid yang menegaskan sebaliknya bahawa apa yang dilakukan oleh orang Islam di sebalik pintu yang tertutup adalah bukan urusan kerajaan

Sementara itu, menerusi satu portal berita tempatan, Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria turut terkejut dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh menteri tersbeut.

Menurutnya, sudah menjangkau lebih 50 tahun undang-undang pencegahan maksiat telah dilaksanakan di negara kita, jadi sebagai seorang menteri, Mujahid perlu lebih memahami mengenai undang-undang berkenaan.

Ujarnya lagi, kesalahan khalwat selalu dilakukan di tempat tertutup. Jika kesalahan (maksiat) tersebut berlaku di hotel, apa yang dilakukan oleh pencegah maksiat adalah memasuki tempat berkenaan.

Tegasnya, sebelum ini undang-undang ini sudah lama dilaksanakan dan tidak ada sebarang masalah. Jadi sekiranya tidak boleh menegah orang melakukan maksiat, jadi tidak perlulah adanya undang-undang.

Sumber : PU Syed