Bertahun Cari Jodoh, Last-Last Kenal Tiga Hari Je Terus Kahwin

0
89

Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini telah ditetapkan rezeki masing-masing oleh Allah SWT termasuklah soal jodoh.

Kita tak tahu bila jodoh akan sampai dan siapa jodoh kita. Namun sebagai hamba, kita diseru supaya berusaha untuk mencari jodoh.

Lelaki yang dikenali sebagai Hilmi Syukran berkongsi kisahnya yang bertemu jodoh dengan seorang gadis di media sosial.

Ikuti perkongsiannya di bawah:

Cari jodoh di Facebook

Betul ke kenal 3 hari terus kahwin ?

Teman-teman sekalian, aku inspirasikan kisah sendiri ini lillahitaala, ikhlas utk motivate kalian yg masih tercari-cari psgn hidup dlm masa yg sama berperang dgn diri sendiri termenung entah kat mana psgn hidup korang skrg.

Betul weh.

Hari pertama tegur hari kedua dtg jumpa mak ayah hari ketiga dtg bawak umi merisik. Gila tak gila mmg keje gila. Hari pertama, kenal kt fb. Dh mmg niat nk cari psgn krn Allah sokmo2, jadi hari tu juga aku minta izin utk dtg jumpa mak ayah dan keluarga dia esoknya.

Hari ke 2, dtg sensorang jumpa direct mak ayah dia sesambil cucuk angin nak bg hint kita nak ambil anak dia bt jadi isteri ni. Balik jumpa keluarga dia, aku whatapps dia

‘Huda jom kahwin?’

‘Jommmmm’.

Gile tak gile terkejut berok aku,terus bgthu umi. Kalau dh Allah nk kata silakan, go on tu mmg sumpah mudah gila. Terus umi ckp okay esok boleh jer kita gi merisik. Hari ketiga bwk umi gi merisik. Pheww..

Niat nak kahwin sejak 4 tahun lepas

3 hari woi, terus set tarikh kahwin 18.8.2018. Kau bayangkan aku niat nk kawin start drpd aku ambil kursus kahwin which is 4 tahun lepas. 4 tahun aku struggle cari psgn hidup mcm2 naik turun kecewa jatuh semua ada.

Memember fb pun dah slalu sgt tgk aku memane post psl jodoh je mesti aku tag diri sendiri je kan biy kan Hilmi Syukran, nak cerita betapa sendu jugak aku menyingle wakaka.

Bila secepat mcm ni lps akad nikah aku nak pgg tgn dia pun tgn jd parkinson. Jurugambar suruh tgk mata dia pun aku suruh kira satu dua tiga snap baru aku tgk.

Malu woii !

Allah hadiahkan jodoh jatuh dari langit

Nikah dgn org yg kita baru je nak berkenalan dengan dia. Nak sentuh tgn dia ? Tobak laun la teketar ketar entah sejuk ke entah pnas tgn tu.

Mcm tak percaya, hebatnya Allah buat keja. Tetiba 3 hari je, Allah has changed everything. Boleh jadi kalian lah orang seterusnya yg akan Allah hadiahkan jodoh jatuh bedebbok dari langit mcm ni.

Menjadi lelaki bermakna mmg sudah kebiasaannya akan pernah ditolak, dihempas kecewa, digantung pengharapan, putus asa dan sebagainya begitu juga dgn perempuan. Tetapi itulah yg Allah susun di awal jalan nak boleh bertemunya dgn org yg finally Allah takdirkan. Jumpa salah rumah salah alamat salah pintu dulu baru finally jumpa rumah yg terima kita baik-baik. Rumah yg Allah dah simpan siap-siap utk kita, which is jodoh kita.

Sedikit pedoman buat kalian.

1. Jangan putus asa berdoa ( rabbi la tazarni fardan wa anta kheirul waarisin ) dan jangan berhenti berikhtiar. Lantak lah apa org nk ckp yg penting cari sampai jumpa org yg Allah dah matched up kan untuk kita.

2. Perempuan, baiki diri sungguh-sungguh krn Allah supaya semakin mudah dikesan oleh laki-laki yg baik. Tinggalkan perkara yg lelaki tak suka apa lagi Allah yg tak suka.

3. Lelaki, jangan bercinta. Berkenan dia terus ambil dia dengan cara yang baik which is directly kepada orang tua dia. Jangan bercinta in terms of rugi masa rugi belanja. Ingat, datangi dia dengan cara yang paling baik.

Percayalah,
Allah ada something yg Dia sorok dulu drpd kita. Ingat, Something good will come after. Dia akan bagi nanti as long as percaya sungguh2 kat Dia. Tau tau tau !

– Hilmi Syukran.